• 0342 317 29 00

 

Program Hakkında

 

Türk Dili ve Edebiyatı Programı lisans düzeyinde sekiz akademik yarıyıldan oluşmaktadır. Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda, üniversitelerde ve özel eğitim kurumlarında, özel ve kamu kurumlarına bağlı sivil toplum kuruluşlarında Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni, okutman veya uzman olarak çalışmaktadırlar.

Türk Dili ve Edebiyatı Programı Öğretim Amaçları

  • Türk Dili ve Edebiyatının tarihî gelişimi ve güncel konumu hakkında ve Eski/Yeni Türk Dili/Edebiyatı, Türk Halk Edebiyatı ve Çağdaş Türk Edebiyatı hakkında bilgi sahibi olan;
  • Türk Dili ve Edebiyatının ürünlerini bilimsel ölçütler çerçevesinde anlayabilen ve inceleyebilen;
  • Türkçeyi güzel ve doğru bir şekilde kullanabilen; dil ve edebiyat bilgilerini kullanabilme becerisine sahip;
  • Çağın getirdiği güncel dil ve edebiyat alanlarındaki problemlerin farkında;
  • Temel dil ve edebiyat bilgilerini kavrama becerisini kazanmış ve alan bilgilerini eğitim öğretim amacına yönelik olarak kullanabilecek durumda;
  • Diğer sosyal/insani bilimler (edebiyat, sanat tarihi, arkeoloji, hukuk, sosyoloji, felsefe) alanlarından faydalanabilme becerisine sahip bireyler yetiştirmek.

 

Türk Dili ve Edebiyatı Programı Özgörevleri

 

Türk Dili ve Edebiyatı alanında, bilimin prensip ve işleyişini kavramış

Analiz ve sentez yeteneği kazanmış, alanında nitelikli bilimsel araştırma ve inceleme yapabilen

Türk Dili ve Edebiyatı alanıyla diğer alanlar arasında disiplinlerarası bakış açısına sahip, pozitif bilimler ile hayatın diğer alanları arasında bağlantı kurabilen

İnsanlığın ortak değerlerini paylaşan, evrensel değerler çerçevesinde, yüksek düzeyde eğitim verebilen

Eleştirel düşünceye sahip, beceri ve motivasyonunu güçlendiren

Sürekli değişen dünyada, bilimsel anlayışa bağlı, çağdaş, sorgulayıcı, insan haklarına ve etik değerlere saygılı, sosyal ilişkilerde aktif, demokratik ilkeleri özümsemiş, hoşgörü sahibi, farklı kültürler ve değerler karşısında objektif kriterlerle karşılaştırmalar ve değerlendirmeler yapabilen

Bölgesel kültür değerlerinin araştırılmasına ve ortaya çıkarılmasına katkı sağlayan

Bilgi ve tecrübelerini ülke ve insanlık âlemi ile paylaşmayı benimseyen, Türk dilinin ve Türk edebiyatının geçmişten günümüze metinlerini özümsemiş, ilgili meslek ve sanat alanlarında, buradan hareketle olumlu aktarım ve üretimde bulunabilen

 

Türk Dili ve Edebiyatı Program Çıktıları

 

PÇ 1

Türk diline en üst düzeyde hâkimdir. Düşüncelerini yazılı ve sözlü olarak düzgünce aktarır.

PÇ 2

Türk Dili ve Edebiyatı bilimiyle ilgili temel kavramları, edebiyatın diğer sosyal bilimlerle ilişkisini, benzerlik ve farklarını kavrar, açıklar.

PÇ 3

Türk dilinin tarihî gelişim süreci içerisinde yer alan ve bugün yaşayan tarihî ve çağdaş lehçelerin leksikoloji, morfoloji, fonetik ve sentaks bilgisine sahiptir.

PÇ 4

Edebiyat kuramlarını bilir. Edebî metinlere yaklaşma konusunda farklı yöntem ve ölçütleri kullanır. Elde ettiği bulguları analiz eder. Çıkarımda bulunur.

PÇ 5

Türk kültürüne hâkimdir, Türk kültürü ile ilgili verileri toplar, değerlendirir ve bu saha üzerine yorum yapar.

PÇ 6

Alanıyla ilgili temel kavram ve kuramları özümseme, tartışma ve bu bilgileri alanında uygulayacak veya sorgulayacak düzeyde bilgiye sahiptir.

PÇ 7

Herhangi bir edebi, kültürel veya sosyal problemin anlaşılması için geçmişini araştırmak üzere proje döngüsünü kendi başına tamamlayabilir, bulguları yorumlayarak çözüm geliştirir.

PÇ 8

Türk edebiyatının başlangıcından bugüne kadar süregelen tarihi dönemleri hakkında bilgi sahibidir.

PÇ 9

Disiplinlerarası çalışmalara açıktır. Edebiyatın farklı sosyal bilimlerle kesiştiği noktalar üzerine araştırma ve inceleme yapar, veri toplar, sentezler.

PÇ 10

Türkoloji sahasındaki uluslararası çalışmaları gelişmeleri, bilimsel araştırmaları izler, proje ve etkinlikler geliştirir.

 

Akredite Olmak İçin Başvurulan Kurum: Fen, Edebiyat, Fen - Edebiyat, Dil Ve Tarih - Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme Ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)

 

Akreditasyon Kapsamı:

  1. Öğretimin Planlanması ve Değerlendirilmesi
  2. Öğretim Elemanları
  3. Öğrenciler
  4. Fakülte-Okul İşbirliği
  5. Tesisler, Kütüphane ve Donanım
  6. Yönetim
  7. Kalite Güvencesi

Ocak ayı itibarıyla Türk Dili ve Edebiyatı programı, FEDEK'e ilk başvurusunu yapmıştır. İlk başvurunun kabulünden sonra  29 Eylül 2020 tarihinde Özdeğerlendirme raporları FEDEK’e ulaşmış ve 13 Kasım 2020 tarihinde ön incelemeler tamamlanarak özdeğerlendirme raporları yeterli bulunmuştur. İçinde bulunduğumuz süreçte FEDEK ile değerlendirme ziyaret programının oluşturulması konusunda görüşmeler devam etmektedir.